05
07/2010
0

Hadoop és Hive támogatás a Talend-ben

Pár nappal ezelőtt jelentette be az OpenSource ETL zászlóshajóját kormányzó cég, hogy elkészültek a Hadoop szolgáltatásokat elérő és felhasználó Talend komponensek.
Szomorúan állapítjuk meg azonban, hogy kissé csorbult a Talendbe és az OpenSource-ba vetett hitünk: a bejelentés szerint ezek a komponensek a Talend Integration Suite-ban (azaz a fizetős verzióban) elérhetőek. Nem írják ugyan explicit, hogy a nyílt forráskódú Open Studio-ban nincs ilyen, ám a szemérmes hallgatás és mismásolás okán rákerestem a komponens listában, és sajna csak egy pár – triviálisan nem minden Hadoop-os igényt kielégítő – Hive komponenst találtam. Rossz pont a Talend-nek, szerintem nem jó úton indulnak, ha az alap adatintegrációs funkcionalitásban is elkezdik szétválasztani a fizetős és az ingyenes verziókat: homlokráncolás – piacvesztés – tökön rúgás várja őket az út végén.


A fizetős verzióban elérhető komponensek (a bejelentés szerint, mert kipróbálni lusta vagyok, miként egy technocolban hempergő ópiumfűggő csiga) képesek mind a Hadoop File System (HDFS), mind a Hadoop –ra épülő adatbázis réteg, a Hive elérésére, sőt, a Hive feldolgozó kapacitásának ELT módú kihasználására is. Emiatt veri is a szőrös mellét szorgalmasan a Talend – bár nem értem miért: heresérvig röhöghetnénk azon, aki egy Hadoop-os rendszerben tárolt - praktikusan böszme nagy mennyiségű - adatait kiexportálná, hogy aztán egy külső eszközzel feldolgozhassa, és aztán Hadoop-ba visszatölthesse.


Összefoglalva: a technológiának örülünk, ám sajnálatos, hogy a más adatintegrációs szállítókat némileg megelőzve piacra dobott termékét egy kis extra felárral akarja aprópénzre váltani Talend barátunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr452130859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása