17
09/2010
0

ParAccel győzelem és pikáns polémiák a TPC-H körül

A fenti cím, ha nem is kelti föl túl sok ember érdeklődését, mindenképp dobogós helyet érhet a magyar neten publikált alliterációs képzavarok versenyében. És bár nem az volt az elsődleges célom, hogy a saját magam kreálta versengésben kompenzáljam a borongós idő táptalaján sarjadzó depressziómat, úgy érzem, jó úton haladok felé.
Talán kevesen tudjátok, nyájas olvasóim, hogy az általam csak alternatívnak (jelenleg a magyar ugaron elterjedten használtakhoz képest jelentősen eltérőnek) aposztrofált adattárház platformok egyik prominense, a ParAccel nemrégiben bizony csúnyán föltörölte a padlót a versenytársaival (ilyenek mint Sybase IQ, Oracle 11g, MS SQL 2005 és 2008, és az általam tök ismeretlen Exasol) a TPC-H 1Tb-os benchmark versenyében.

Amik különösen pikánssá teszik a fentebb felsorolt szájak nagy arányú elkenését:
a ParAccel a top 10 résztvevők közül egyedüliként virtualizált környezetben futott
nem csak a teljesítménye alapján oszthatja ki a jól megérdemelt sallerokat a ParAccel, hanem bizony a price/performance értéket is mindenkinél alacsonyabbra tolta le a kategóriájában. Részletes eredmények itt.
Bár a TPC-H tesztek hasznosságáról és összehasonlíthatóságáról erősen megoszlanak a vélemények (merthogy az adatbázis gyártók jellemzően szénné tuningolt / optimalizált architektúrákon futtatják a tesztjeiket, illetve a TPC-H lekérdezései nem tökéletesen tükrözik  az adattárházak valós felhasználási módjait), mégis ez manapság a legáltalánosabban elfogadott alap az adatbázisok teljesítményének összehasonlítására.
És hogyan csinálta ezt a ParAccel? Egyszerűen:

  • Fogott 40 db HP szervert, mindegyik 2 Xeon 5560 processzorral, tehát 8 maggal (ez ugye összesen 320 mag)
  • Szerverenként 72 Gb RAM-al (összesen 2880Gb)
  • Szerverenként 8*300Gb diszkkel (összesen 89406Gb)
  • Szerverenként két VMware ESXi virtuális géppel (összesen 80)


Ez a konfiguráció is mutatja, hogy a gyártók iszonyatosan túlméretezett hardverekkel próbálnak minél jobb eredményt elérni a teszteken, de a ParAccel még ezzel a kb 915 000,-USD-be kerülő kis kütyüvel is a legjobb ár/teljesítményt éri el.

A ParAccel sikerét némileg árnyalja, hogy volt már egy - később mindenféle vélt vagy valós szabálytalanságért érvénytelenné minősített - rekord döntési kísérletük a 30Tb kategóriában.

Ám akárhogy is nézzük, az új versenyzők, főleg az oszlop alapú tárolás és az MPP kombinációjával, napjainkban már készülnek letaszajtani az elaggott adatbázis technológiákat az utóbbi időben erősen korrodáló trónjukról.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr392302640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása