09
10/2009
2

OpenSource Adatbázis - az EnterpriseDB Magyarországon

HWSW híre alapján megtudhatjuk (sajna az EnterpriseDB honlapján nincs erről semmi info), hogy betette adat tároláson és feldolgozáson edzett szőrös kis mancsát az EnterpriseDB Magyarországra.
A honi képviseletüket az ULX Kft látja el, akiknek már régi játszóterük a nyílt forrás kódokkal kirakott pálya (nem semmi képzavar, mi?). Az EnterpriseDB (ez így hosszú, legyen csak EDB ezentúl) egy PostgreSQL (PSQL)alapokon fejlesztett, Oracle-szerű tulajdonságokkal fölvértezett adatbázis ami azt ígéri, hogy vállalati - professzionális felhasználás mellett is könnyen menedzselhető, skálázható megoldást nyújt, meg persze bizonyos fokig kompatibilis az Oracle-el, így könnyű rá alkalmazásokat átmigrálni. Sajnos a fejlesztéseknek úgy látszik áldozatul esett a PSQL általam nagyon kedvelt - liberális BSD licenszelése - a fejlesztő cégnél már erősebb a fókusz a profiton, mint a kaliforniai egyetemen... 
Ennek a hírnek az adattárházak szempontjából is érdekes vonatkozásai vannak:
  • Bár az EDB inkább tranzakcionális rendszerekhez jó, a PSQL motor tartalmaz  pár megoldást ami kisebb adattárház jellegű felhasználást is lehetővé tesz. Ilyen a bitmap indexelés (ami azért nem teljesen olyan, mint a nagyoknál), meg van partícionálás (ez is kicsit döcögős, sok kézi munkát igénylő megoldás - és pl nincsenek hozzá global indexek). És hát az SQL szabványok magas szintű implementációjáért mindig szerettük a PSQL-t, ebből a szeretetből kijut az EDB-nek is egy nyalókányi. Az EDB adattárház célú felhasználásáról lesz is egy előadás az OpenSource BI konferencián, sajnos az előadó egy nagyon komolytalan ember lesz.
 
  • A másik érdekes vonatkozás az, hogy szépen potyognak be az OpenSource adatbázisok, ETL eszközök, BI eszközök Magyarországra. Persze eddig is elérhetőek, letölthetőek voltak, de most már egyre többhöz van magyar támogatás, hivatalos magyar partner - akin keresztül elérhető tréning, konzultáció, meg minden mi szem-szájnak ingere, és pénzért venni lehet egy szoftverhez. 
Ezek a dolgok további kérdéseket vetnek föl:
  • Vajh mely OpenSource (miért is nem írom csak azt, hogy OS?) DW&BI&ETL eszközöknek van már most Magyarországon elérhető támogatása, egyéb "hivatalos" jelenléte?  Itt az EDB, van már Talend, suttogások vannak a Pentaho-ról, aztán még jól körül fogunk nézni, és írunk erről egy bejegyzést hamarosan.
  • A másik kérdés(kör): Mikor lesz az OS DW/BI bevezetések fölfutása nálunk? Elég jók már ahhoz? (tépném itt a számat, ha szerintem nem lennének verseny képesek?) Szerintem ez is megér egy misét - vagy inkább egy bejegyzést izibe.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr551438345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2009.10.10. 09:54:34

www.opensourcebi.hu/program.shtml

Péter melyik előadásra gondolsz, amikor azt írod ->

"Az EDB adattárház célú felhasználásáról lesz is egy előadás az OpenSource BI konferencián, sajnos az előadó egy nagyon komolytalan ember lesz." ?

Én egy adattárházas előadást látok, azt mintha te tartanád, vagy rosszul látom? :o))

csillagp 2009.10.10. 16:03:39

@tnsnames.ora: Mondom, hogy nem egy komoly ember tartja, de legalább szép... És valóban lesz szó az előadásomban EDB-ről.
süti beállítások módosítása